Jednou z devíti top regionálních potravin roku 2024 Moravskoslezského kraje jsou rajčata cherry podlouhlá – Hranáček červený, z Farmy Bezdínek v Dolní Lutyni. Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty.
„Je skvělé, že přibývá možností a příležitostí nakoupit si kvalitní potraviny, které vyprodukovaly místní farmy a menší podniky. Často jsou to i rodinné firmy, které ke své živnosti přistupují nejen obchodně, ale taky srdcem. A to je na výsledku hodně znát. Jejich produkty mají často svůj zajímavý příběh a na stole určitě každého milovníka kvalitního jídla potěší. Soutěž Regionální potravina má podpořit právě tyto malé a střední podnikatele, kteří si nemohou dovolit masové reklamy v médiích. Jejich vizitkou tak je jejich poctivá práce a u výherců soutěže navíc i logo Regionální potravina na etiketě,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková.
Do soutěže Regionální potravina se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci. Soutěže se nejčastěji účastní mikropodniky do 10 zaměstnanců (56 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (29 %), pouze v 15 % se jedná o společnosti, které zaměstnávají 51-250 zaměstnanců.
Hodnotitelská komise je každoročně tvořena zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Moravskoslezského kraje, který letos zastupoval náměstek hejtmana Radek Podstawka: „Na Regionální potravině je mi sympatické taky to, že podporuje místní ekonomiku. Při nákupu těchto produktů zůstanou naše utracené peníze v regionu, jak se říká doma. Má to i pozitivní dopady na ekologii, protože rajčata dovezená odněkud ze Španělska k nám cestují tisíce kilometrů, rajčata vypěstovaná místním farmářem to mají na náš stůl opravdu mnohem blíže.“
Letos se o značku Regionální potravina ucházelo 41 místních producentů se svými 129 výrobky, které každoročně soutěží v 9 kategoriích. V každé kategorii je pak oceněn jeden produkt. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky, letos se konal už její 15. ročník. Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se bude konat 10. srpna v Karlově Studánce v rámci krajského POJEZ Festu.
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | TATÍNKOVA ŠUNKA |
MACHAČ – MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. | ||
ŘEZNICTVÍ MACHAČ | ||
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | TRHANÁ HOVEZÍ KLIŽKA S MEDEM, MÁTOU A SKOŘICÍ |
Medoo Silesia s.r.o. | ||
3. | Sýry včetně tvarohu | JESENICKÝ HORSKÝ SÝR |
Stanislav Zámečník, Stará Voda | ||
FARMA U STROMOVOUSE | ||
4. | Mléčné výrobky ostatní | BÍLÝ JOGURT Z LIGOTSKÉHO STATKU |
lng. Aneta Struhalová, Komorní Lhotka | ||
LIGOTSKÝ STATEK | ||
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | HUKVALDSKÉ MRKVÁNKY S HRUŠKOVOU NÁPLNÍ |
Martina bakery s.r.o. | ||
HUKVALDSKÉ MRKVÁNKY | ||
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | KARAMELOVÝ VĚTRNÍK LABUŽNÍK CELIAK |
Labužník Celiak s.r.o. | ||
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | SIRUP JAHODA MÁTA |
Adéla Misařová, Moravský Kočov | ||
SIRUPY Z LÁSKY | ||
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | RAJČATA CHERRY PODLOUHLÁ – HRANÁČEK ČERVENÝ |
Farma Bezdínek s.r.o. | ||
9. | Ostatní | MEDOVÁ ZMRZLINA S ČERNÝM PEPŘEM |
Bc. Tomáš Romanovský, Palkovice | ||
GELATI ONESI – POCTIVÁ ZMRZLINA Z BESKYD |
Tabulka vítězných produktů Regionální potraviny
Zdroj: TZ Moravskoslezský kraj